Pes střední výšky, původem z Velké Británie. Má krásnou, středně dlouhou hedvábnou srst a delší kudrnaté uši. Postavou je spíše vysportovanější, krásný vzhled. To vše vám nabízí anglický kokršpaněl, velmi oblíbené psí plemeno. Jaký teda je?
 kokršpaněl anglický
Chování a povaha
Kokršpaněl je velmi společenské plemeno, miluje lidi. Vychází jak s ostatními psy, tak i s jinými zvířaty. Důležitá je jeho výchova, může projevovat dominanci vůči ostatním, pokud ho nezkrotíte. Pokud je ale dobře vychovaný, je to velmi příjemný společník a výborně se hodí pro rodiny s dětmi. Pes miluje nade vše svou rodinu, vůči cizím bývá ostražitý. Je to inteligentní pes, ale také tvrdohlavý, nebude vždy dělat co, co mu přikazujete.
kokršpaněl v náručí
Původem je to lovecké plemeno, toto může někdy činit problémy, pokud jdete s kokršpanělem na procházku a zastihnete utíkající zvěř. Psa je vhodné chovat na zahradě, má rád velký prostor, kde může čmuchat a slídit. Zbožňuje přítomnost svého pána, je mu zcela oddán.
S jeho výchovou musíte být důslední, netvrdíme, že je to úplně snadné, ale pokud vše proběhne úspěšně, váš pes se odvděčí. V mladém věku může činit problémy na zahradě – rád kope jámy, vytrhává květiny, decimuje záhonky apod. Proto je důležité s ním chodit na procházky – bez problému zvládá dlouhé túry.
 springer spaniel
Původ
·         Jak již bylo zmíněno, anglický kokršpaněl pochází z Velké Británie, kde by využíván jako lovecký pes
·         V dnešní době se od tohoto využití opouští, je spíše společenské plemeno, ale pokud se věnujete honitbě nebo loveckým sportům, je to pes přesně pro vás
·         Plemeno se snadno plete s americkým kokršpanělem, který má trochu jiný vzhled
·         Původně byl pes charakteristický pro svůj zastřihnutý krátký ocas, dnes se to již nedělá
·         Jsou uznány dvě barevné varianty kokra – vícebarevný a jednobarevný
·         Může být černý, hnědý nebo zlatý